red-dead-redemption-2
Reviews

Red Dead Redemption 2 Review

Ka ardhur rradha të flasim për një prej lojërave që ka kryer disa nga shitjet më marramendëse të gjithë historisë së gaming. Po i referohemi pikërisht Red Dead Redemption 2. Nuk do shumë mend të arrish në përfundimin se një lojë e tillë duhet të jetë vërtetë spaktakolare. Fundja nuk ka si të jetë në pozicionin ku gjendet për momentin, pa patur diçka vërtet të realizuar për të ofruar. Më poshtë do të shohim komponentët që e bëjnë Red Dead 2 një sukses kaq masiv.

Red Dead Redemption 2 bën lëvizjen e guximshme e të ndjekurit të një serie në botën e Red Dead Redemption. Loja na vendos në Amerikën e vitit 1899. Intererari i saj pozicionohet 12 vite më vonë në udhëtimin e John Marston, duke na dhënë mundësinë të zhillojmë një perspektivë më të ndryshme të Perëndimit të Egër se loja e parë.

red-dead-redemption-2

Fundshekulli i 19 nuk mbahet të jetë ndonjë periudhë e shquar në historinë e shkruar Amerikane. Gjendemi nën qeverisjen e presidentin William McKiley dhe aspekti i Perëndimit të Egër po fillon të zbehet për ti lënë vend lëvizjeve sociale më progresive. Këtu gjejnë hyrjen elementët e parë në lojë. Arthur, një person që ka thyer ligjin disa herë, paraqitet si heroi i historisë dhe automatikisht si personazhi kryesor i saj. Ai është anëtar i Van der Lice, një grupim i udhëhequr nga Dutch.

Si dora e djathtë e Dutch, jeni pak a shumë me pozita të larta që në fillim të lojës. Sado që ne e dime se çfarë ndodh me personat e Dutch përmes Red Dead Redemption, këtu arrijmë një studim në dimensione shumë më të thella të personazhit. Arthur nuk është edhe aq interesant sa ish-protagonisti Marston, por ai është më pak impulsiv dhe më gjakftohtë, duke e bërë atë një puthitje më të mirë për lojtarin.

Edhe bota përqark tij është ndërtuar në një mënyrë të ngjashme. Duhet të marrim parasysh se dy nga gabimet më të shpeshta që thuajse çdo lojë mund të bjeri pre janë tejngopja dhe gaming në nivele ekstreme. Pra në rastet kur loja mund të mbushet me shumë maps dhe pika disi të detyruara të interesit kemi të bëjmë me përballjen e këtyre fenomeneve. Këto ndodhin kryesisht me qëllim përpjekien e zgjatjes së playtime-it ose ruajtjen e balancës mes themeleve arcade dhe simulation. Fatmirësisht Red Dead Redemption 2 nuk bie pre e asnjërës prej këtyre. Sigurisht që kemi 144 Cigarette Cards për të mbledhur dhe gjëra të tjera që mund të na vërdallisin në lojë, por ajo kurrë nuk i vendos ato si fokusin e saj.

Një tjetër prioritet i lojës janë aspektet bazë të qënies njerëzore. Në mënyre indirekte kemi matje që diktojnë mënyrën si të tjerët reagojnë rreth jush ose aspekte të tjera si bonuset, por kjo asnjëherë nuk bëhet e dukshme. Red Dead Redemption 2 fokusehet edhe në relatat e ‘bromance’ përmes camp system dhe i përforcon këto të fundit me kompozime dhe dizajne të forta të misioneve. Shpesh do të pranëviheni me njohje të reja ose me miq dhe do të luftoni përkrah tyre.

red-dead-redemption-2

Përsa i përket luftimeve, këto të fundit do të jenë mjaft të shpeshta dhe për të qenë të sinqertë, kjo është pjesa më e mirë që kjo lojë ka për të ofruar. Dead Eye rikthehet dhe ndonëse koncepti është pak i konsumuar, i jep mundësinë publikut për konfrontime të këndshme. Ka gjithashtu pak role-playing që mund t’iu mbajë të zënë për mbi 100 orë, kjo gjithmonë nëse ju dëshironi.

Siç u përmend edhe në krye, Rockstar ka derdhur një sasi masive parash me Red Dead Redemption 2 dhe kjo gjë është mëse e dukshme. Ka kolona zanore të kompozuara nga i talentuari Woody Jackson dhe ato janë të ndara për misione të caktuara. Ka rreth 200 variacione të soundtrack-ut.

red-dead-redemption-2

Loja në PS4 zë diku te 92 GB madhësi. Duhet marrë parasysh se Red Dead Redemption 2 nuk përbehet thjesht nga ca kodra dhe fusha. Cdo qytet dhe çdo qoshe e lojës është plot jetë dhe detaje. Nga fshatrat e djegur të majat me borë, përcillet një lloj natyrshmërie në proçesin e të luajturit të saj.Të gjitha këto normalisht pasohen nga diçka, duke filluar me një load-im disa minutësh në fillim të saj dhe restart-ersa 15 sekondsh pas humbjes. Sidoqoftë këto janë ankesa fare të vogla, të cilat nuk e prishin fare figurën e lojës.

KONKLUZION

Rockstar nuk ka frikë të guxojë. Gameplay i shpeshtë, i pasuar me gunplay-in pa të meta dhe mjediset komplekse rreth e përqark, padyshim që e bën atë të fitojë lojën e lojërave. Red Dead Redemption 2 vërtet që i përmbush pritshmëritë tona në çdo aspekt. Mund ta mbyllim duke thënë se Rockstar e ka qarë dhe se loja do të mbetet vërtet në histori.