Reviews

RiME Review

RiME fillon me protagonistin tone të ri, i veshur me tunikë dhe pelerine, floku i tij i shupurisur i mbajtur nga një rreth metali, ndërkohë që ai zgjohet në një plazh të qetë. Pulëbardhat po bënin zhurmë, gaforret po ashtu dhe oqeani qetësisht po binte në këmbët e tij. Ishte fillimi i një hapjeje ekzaltuese, e mbushur me ngjyra, kureshtje dhe mister. Dhe derisa mbarova lojën e kuptova arsyen e asaj hapjeje të lojës. Ishte një ndër gjërat që më pëlqeu më së shumti për RiME.

Djali në qendër të historisë duhet të zgjidhë puzzle të ndryshëm, të ngjisë platforma të panumërta dhe të ngjisë kullën që tjerr në mënyrë kaq të rëndësishme në background që të zbulojë arsyen pas gjithçkaje. Arritja atje ishte një ndër eksperiencat më të gjithëpërfshirëse me të cilat jam përballur në një video-lojë, diçka të cilën nuk e prisja.

Ka shumë në RiME që duket që është prodhuar nga mendjet e Tequila Works por ka gjithashtu disa influence të tjera të dukshme në lojë. Hapja, boshllëku i botës së lojës ku ndodhesh, të kujtojnë paksa Shadow of the Colossus dhe The Last GuardianFumito Ueda-s dhe përdorimi i ngjyrave të ndezura dhe tingujve është inspiruar pak a shumë nga Journey e thatgamecompany. Influencat janë të qarta, gjithsesi Tequila Works vendos një “pullë” origjinale të vetën në RiME që duket qartë si tek loja e fillimit gjithashtu dhe tek ajo e dytë. Ekziston një temë që ndodhet në çdo një nga zonat e RiME, zakonisht tek e bardha ekstravagante dhe e arta e kullës, por secila prej tyre ka një ton dhe dizenjo që i ndan nga njëra-tjetra.

RiME e tregon historinë me çdo detaj nga ambientet e saj, duke lëshuar të dhëna mbi arsyen e vendndodhjes së djalit këtu. Në fillim nuk do të lidhen shumë me njëra-tjetrën me shumicën e realitetit të lojës që shfaqet rreth fundit të lojës. Të thuash një histori pa fjalë kërkon një fokusim të shkëlqyer në aspektet vizuale, por gjithashtu duhet të sigurohesh të mos dalësh nga qëllimi që do të arrish dhe Tequila Works e kupton mjaft mire këtë. Mund të ndjekësh udhëtimin e djalit pa e ditur mire qëllimin e tij, dhe sa më thellë futesh në lojë aq më shumë dëshiron për të që ta arrij atë qëllim. E gjitha kjo pasi lidhesh në njëfarë mënyre me anë të shprehjeve të fytyrës dhe gjesteve me djalin.

RiME është e mire në të mbajturin e gjërave interesante, duke të dhënë informacione për sa kohë bën progres në lojë duke të dhënë mundësinë e të kuptuarit nga pak se për çfarë bëhet fjalë. Unë ngela i kënaqur nga fundi (pa thëne më shumë se kam frikë se ju bëj “spoil”) por ishte pas asaj kur fillova dhe selektova një kapitull dhe pashë titujt që kishin strukturat e lojës të cilat morën një dimension krejt ndryshe dhe padashur më bënë të mbledh të objektet e koleksionueshme të lojës dhe ta luaj përsëri (gjithsesi, më mire ta luani dhe ta kuptoni vet se sat ë vazhdojmë të flasim këtu). Dizenjimi i RiME gjithashtu bëhet më i rëndësishëm pasi bën zbulimin.

Më duhet t’i shmang aspektet e historisë së RiME sepse sa më shumë të zhytesh në lojë aq më mire është. Nuk është ndonjë kthesë e ngjarjeve shokuese që po mundohem t’iu mbroj se sa një realizim i ngadaltë dhe eksperienca juaj do të jetë më e pasur nëse e vazhdoni vet. Kjo do të thotë që nuk mund të diskutoj ekzaktësisht se çfarë më tërhoqi nga loja me ju por nuk do të doja ta mohoja këtë për asnjë tjetër. Çfarë mund t’iu them është se RiME, duke hequr historinë është një platformë puzzle e dizenjuar në mënyrë fantastike që të jep një ndjesi tepër të mire kur eksploron dhe vepron me të. Unë personalisht e fillova RiME me pak pritshmëri por produkti i Tequila Works është thjesht megjepsës. Ndoshta nuk të sfidon sa duhet me puzzles dhe mund të të duhet të kërkosh ndihmë për ta zbërthyer por gjithsesi këto janë ato pjesë që e bëjnë më të bukur këtë lojë e cila më ka ngelur në mendje ditë pasi e kisha mbaruar.