Lajm i Fundit

Metal Gear Survive është një “spinoff” jo i zakontë i lojës

Metal Gear Survive është diçka intriguese. Është një ndër të paktat projekte të Metal Gear të krijuara me përfshirjen e krijuesit të serive Hideo Kojima dhe do të jetë loja e pare Metal Gear që do të dalë që nga largimi i tij nga kompania.

Është gjithashtu një lojë që është takuar me mospëlqimin e fansave të Metal Gear jo vetëm prej trajtimit që i kanë bërë Kojima-s por edhe për vazhdimin e lojës pa krijuesit e saj kyç.

Dhe është e vështirë për tu thënë nëse Metal Gear Survive do të jetë ndopak e mire bazuar në demo-n e shkurtër që luajtëm në E3 2017 më herët gjatë kësaj jave. Metal Gear Online me ringjalljet e saj të shumta nuk më ka pëlqyer dhe aq shumë të  them të drejtën. Është gjithnjë pak rrëmujë, plot me gjëra të vjetra dhe me një ndjesi të “rëndë”. Kojima Productions arriti t’i afrohej shumë afër të qënurit e mirë si lojë me “online multilayer mode” të Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain dhe Survive është e ngjashme.

Qëllimet dhe qasja e lojës gjithsesi janë ndryshe.

Metal Gear Survive vendoset në një realitet të alternuar,  ku anëtarë të Big Boss Millitaires Sans Frontieres janë transportuar nëpërmjet një vrime realiteti. Bota ku ushtarët ndodhen tashmë është e mbushur krijesa që i përngjajnë zombive. Lojtarët do të tentojnë të mbijetojnë në një fushatë single-player Konami e përshkruan si “të ngjeshur” dhe në beteja me katër lojtarë co-op kundrejt vale armiqsh.

Konami tregoi multiplayer bashkëpunues në E3 këtë javë, duke lënë katër nga në një nivel që i përngjan shumë The Phantom Pain për ata që e kanë luajtur. Përpara kësaj, ne zgjodhëm një nga katër karakteret secili me specifikat e veta. Në lojën finale lojtarët do të kenë mundësinë të krijojnë dhe t’i specifikojnë vetë ushtarët e tyre, duke i pajisur me armë, armature dhe mjete që i përshtaten stilit të tyre të lojës.

Unë zgjodha një ushtare femër e cila ishte e armatosur me harkë dhe shigjetë, pushkë, pistoletë dhe një shkop elektrik. Ajo gjithashtu mund të elektrifikonte mina si masa sulmuese dhe kishte  opsionin për të ndërtuar gardhe me zinxhirë dhe struktura si kulla. Shokët e mi të skuadrës kishin aftësitë e tyre me opsionet për të ndërtuar gardhe dhe kulla me automatikë.

Dhe marrë nga mekanika e dashur e The Phantom Pain, lojtarët mund të përdorin balonat Fulton për të larguar shpejt armiqtë nga fushëbeteja.

Misioni ynë në E3 ishte të mbronim një gjenerator të vrimës në qendër  të një kampi baze të vogël. Valë krijesash armike po vinin për të shkatërruar gjeneratorin dhe ne na duhej të bashkëpunonim për që të mos e lejonim të ndodhte. Kjo është një detyrë e vështirë gjatë një demo-je të E3, kur nuk ke komunikim të mire dhe po prezantohesh për here të pare me kontrollet e Metal Gear Survive dhe UI-në  e saj komplekse.

Gjithsesi ne humbëm. Gjeneratori u shkatërrua, por unë mësova disa gjëra për Metal Gear Survive në raundet e pakta që skuadra ime ishte gjallë.

Lojtarët e Metal Gear Survive do t’i duhet t’i kushtojnë vëmendje statusit të tyre gjatë ndeshjes. Sepse ka matës për urine, etjen dhe sasinë  e oksigjenit që merret dhe lojtarët duhet t’i kenë parasysh këto që të kenë një shëndet të lartë. Përveç një matësi jete ka dhe një matës fuqie i cili shterohet sa here lojtarët vrapojnë dhe bëjnë sprint. Nëse të mbaron fuqia duhet të ndalosh dhe të marrësh frymë. Efekte të tjera statusi ndikojnë në rikthimin e shëndetit si psh. gjakosja.

Ne pamë lloje të ndryshme armiqsh gjatë sesionit tonë, duke përfshirë Wanderers, llojin e krijesës më të zakontë. Ata janë pa kokë, me një kristal ndriçues në vend të kokës. Disa prej tyre veshin armature trupi, gjë që i bën më të vështirë për tu mposhtur. Bombers janë krijesa të mëdha e të rënda, që siç mund të kuptohet shpërthejnë kur arrijnë destinacionin e tyre. Hilja, siç mësova është që të mos i godasësh në pjesën e sipërme por që t’i rrëzosh duke i goditur tek gjunjtë.

Kur lojtarët nuk janë duke u ndeshur me një tufë armiqsh, atyre i duhet të inspektojnë zonën për pajisje dhe formuar mjete të reja. Në misionin tone, qëllimi ynë i pare ishte të siguronim një koleksion municionesh. Kjo kërkon vetëm një lojtar për ta bërë por në teori do të ishte e rrezikshme të dërgonit një anëtar të skuadrës vetëm. Në raundet e tjera ne siguruam disa nga Walker Gears, të cilat na ndihmuan kur nuk kishim shumë armatim.

Në fakt me jo shumë informacion mbi mekanikat e formulimit në Metal Gear Survive mua mu duk tepër e lehtë të mbaroja herët nga municioni. Duke ngelur pa plumba në raundin e tretë, unë isha tepër i zbuluar nga shigjetat, vetëtimat dhe minat e lojës. Kur më në fund u ktheva tek shkopi im elektrifikues isha tepër i padobishëm.

Edhe pse baza jonë dhe gjeneratori i vrimës u pushtuan ne nuk dolëm pa gjë nga beteja. Pajisjet që ne mblodhëm nga fushëbeteja , material si kabëll, materiale gome, veshje dhe hekur iu ndanë grupit. Ne gjithashtu çliruam disa “recipes” për ndërtimin e dorezave dhe armaturës së trupit. Lojtarët mund t’i kthejnë këto materiale në të pajisje të formuluara. Dhe pajisjet pas një fare kohe prishen lojëtarët duhet të vazhdojnë t’i ndërtojnë dhe për tu përmirësuar dhe mbijetuar.

Në fund të sesionit në Metal Gear Survive, e ndjeva veten siç e ndjej gjithnjë pas çdo eksperience të Metal Gear Online: Është diçka e mire në bërthamë të kësaj, e futur thellë nën çuditshmërinë e Metal Gear dhe që është e trashëguar në ADN-në e saj. Zhvilluesit së fundi njoftuan që Metal Gear Survive është shtyrë për disa muaj, kështu që ka mundësi për përmirësime gjatë këtyre muajve.

Metal Gear Survive do të lëshohet në fillimin e 2018 për Playstation 4, Windows PC dhe Xbox One.