forza horizon
Reviews

Forza Horizon 4 Review

Në tetor 2012, lançimi i Forza Horizon arriti për t’i dhënë zgjidhje asaj që Forza Motorsport ka kërkuar për mjaft kohë. Një lojë si Forza Motorsport 4, open world, me një hartë interesante, me vëmendjen mbi eksplorimin dhe sigurisht të ashtuquajturin “vlerësim të makinave”. Tre lançime dhe pothuajse gjashtë vjet më vonë, Playground Games jep lojën ideale open world me gara: Forza Horizon 4, duke përfshirë elementë nga ekskluziviteti i kaluar , si dhe nga llojet e tjera të industrisë së lojës. Rezultati është një koktejl cilësie me shumë përmbajtje, e cila qëndron në krye.

Forza Horizon 4 është zhvendosur në Britaninë e Madhe. Ashtu si më parë, harta e lojës nuk është një model i saktë dixhital i një vendi të vërtetë, por kap stilin e përgjithshëm të Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë disa nga destinacionet dhe monumentet reale që lojtari mund të vizitojë dhe të admirojë. Hapësira e përgjithshme e lojës është rreth 10 kilometra më e madhe se Horizon 3, por harta është më pak e bazuar në hapësirë.

Kjo ka të bëjë me rrugët më të dendura (edhe pse mund të jenë asfalt, zhavor apo baltë) që ndihmojnë për të futur lojtarin në atmosferën e lojës, duke pasur parasysh strukturën e Mbretërisë së Bashkuar. Në pjesën më të madhe, harta të kujton mjaft nga Kolorado-ja e lojës së parë, pasi ajo ka dallime të mëdha në lartësi, një element i kundërt me hartën Australiane të Horizon 3. Kështu që, edhe nëse nuk është aq mbresëlënëse sa miksimi europian i Horizon 2, të ofron shumë rrugë mbresëlënëse, të përshtatshme për gara, xhirime dhe jo vetëm, e cila ndikohet nga prezenca e stinëve.

Çdo javë, ‘free roam season’ ndryshon midis katër stinëve. Kjo ka ndikim në gameplay dhe jo vetëm që ndikon në sipërfaqen e ambientit por edhe se si sillen makinat në dëborë ose në trotuarin e thatë të verës për shembull, por disa evente ndodhin vetëm në sezone të caktuara. Nëse, natyrisht, lojtari nuk dëshiron të luajë në një kohë të caktuar, ai mund të ndryshojë kohën, kohën e ditës dhe elementët e tjerë të çdo eventi nëpërmjet sistemit të Blueprints që kemi nisur së pari në Horizon 3. Në këtë mënyrë, harta mbetet vizualisht dhe funksionalisht “e freskët”, ndërsa dallimi në performancën e makinës jep një nxitje të vërtetë për lojtarin për të parë të katër stinët dhe të përjetojë ato që secili ka për të ofruar. Në të njëjtën kohë, atij i është dhënë liria për të ndryshuar atë që dëshiron në pothuajse të gjitha eventet në hartë.

Këtë vit, Playground Games e rrit nivelin edhe më lartë, duke lejuar lojtarët të krijojnë evente me rekordet e tyre për herë të parë në historinë e ekskluzivitetit përmes sistemit “Route Creator“, i cili nuk është i disponueshëm në kohën e shkrimit të këtij artikulli, por do të jetë në lojë dikur pas lançimit. Në të njëjtën kohë, pjesa multiplayer e lojës tani lejon deri në 72 lojtarë të luajnë në të njëjtin moment, ndërsa Team Adventure’ tashmë e update-uar ofron zgjedhje të parenditura dhe të renditura në mënyrë që lojtarët të mund të konkurrojnë me të tjerët në një atmosferë serioze ose më të relaksuar.

Përsa i përket makinave dhe performancës së makinave, Forza Horizon 4 ofron mbi 450 makina që mbulojnë çdo gamë të automjeteve gjatë 60 viteve të fundit, me përmirësime në performancën e të gjitha makinave në sipërfaqe të ndryshme, por dhe në goma. Ditët e sotme, kategoritë e makinave kanë një përdorim të duhur. Në Horizon 2, një hypercar si McLaren P1 mund, për shembull, të konkurrojë makina ne pista me baltë, por kjo tani është një gjë e së kaluarës. Kështu, shumëllojshmëria dhe diversiteti i gameplay zgjerohet në mënyrë eksponenciale pasi lojtari nxitet për të përdorur lloje të ndryshme të makinave që varen nga lloji i garës (Circuit, Street, Drift, Drag, Rally dhe Crosscountry).

Gjithashtu, aksesorët e duhur janë një faktor edhe më i rëndësishëm në rrugën e suksesit, për shembull, ‘Drag Tires’ zvogëlojnë në mënyrë dramatike fillimin e xhirimit dhe janë pothuajse thelbësore në këtë event. Ato nuk janë një ilaç, sepse përkundrazi nuk ofrojnë asnjë mbështetje për kthesat. Përveç kësaj, drejtimi duket se është përmirësuar pasi makinat janë paksa më të vështira për t’u kontrolluar, sidomos gjatë hedhjes ose në shpejtësi.

Në fushën vizuale, katër stinët janë portretizuar në një mënyrë shumë të besueshme, e cila shpesh na ka bërë të ndalemi në skaj të rrugës dhe të admirojmë peizazhin, duke bërë fotot përkatëse përmes “photo mode”-it klasik. Majat me dëborë duket se kanë dalë nga një pikturë e Bob Ross, ndërsa gjethet e rëna të pemëve në hije të kuqe dhe kafe janë zhvendosur në kalimin e makinave çdo vjeshtë. Në pranverë, lulet shumë më tepër shfaqen në livadhet e shumta të hartës, ndërsa në verë dielli shkëlqen më shumë dhe reflektohet në kofanon e makinës suaj.

Zhurma është përmirësuar gjithashtu pasi motorët e ndryshëm janë edhe më të mirë se më parë dhe e njëjta gjë ndodh me shterimin, zhurmën e gomave dhe zhavorrin që rrjedh sa andej-këndej kur makinat kalojnë përmes tij. Kolona zanore gjithashtu ka zgjedhje shumë të mira për të gjitha llojet e muzikës bazuar në gjashtë radio stacione të ndryshme, me shumë këngë të njohura, të cilat përputhen me çdo aspekt të lojës. Gjithashtu, ekzistenca e një ndryshimi nga DJ në bazë të bëmave të lojtarit është një tjetër shënim i bukur i sektorit audio.

Konkluzioni

Forza Horizon 4 është potencialisht loja më e mirë “racing” që kemi luajtur ndonjëherë në aspektin e lirisë që loja të jep dhe sa kënaqësi kemi pasur ndërkohë që e luajmë. Ne nuk jemi fansa të fiksuar të garave, kështu që ne nuk do të themi se është loja ‘racing’ më e mirë ndonjëherë, por mund të themi absolutisht se është një lojë tek e cila ne do të bazohemi kur vjen fjala për këtë zhanër video-lojërash.