Gaming PC PS4 PS5 Reviews Xbox One Xbox Series X|S

Resident Evil 4 Remake Review

Mbështesni GameON Albania duke përdorur kodin support-a-creator: GAMEONALBANIA
Po kerkoni për diamante në Free Fire Falas?! Klikoni këtu për të marrë pjesë në Giveaway për Free Fire Diamonds

Resident Evil 4 u lëshua në janar 2005 për GameCube si pjesë e “Capcom Five”. Fillimisht u shfaq si një lojë ekskluzive e GameCube por jo shumë kohë pas lançimit u njoftua se RE4 do të dilte gjithashtu në PS2 në tetor të të njëjtit vit. Pavarësisht se është mjaft i vjetër, grafika dhe loja e Resident Evil 4 vazhdojnë të qëndrojnë ende sot. Është gjithashtu lehtësisht i disponueshëm, duke e bërë të panevojshme të gjithë idenë e një ribërjeje në radhë të parë. Nëse nuk keni luajtur ndonjëherë Resident Evil 4, ribërja e Resident Evil 4 është një vend krejtësisht i mirë për të filluar.

Kurrë nuk e kisha menduar se do të merrnim një remake të RE4 kaq shpejt pas remake të lojës së fundit Resident Evil.

Historia e Resident Evil 4 iu vendos në një fshat të Evropës si Leon disa vite pas ngjarjeve në Resident Evil 2. Tashmë ai është i ngarkuar me detyrën për të gjetur Ashley, vajzën e presidentit. Por teksa ai hyn në fshat kupton se shumë gjëra nuk ashtu siç duken dhe tashmë duhet të luftojë kundër së keqes që ndodhet aty e të shpëtojë Ashley.

Nuk ka asgjë të gabuar në thelb me remake e Resident Evil 4, por nuk është aq novator dhe as aq imagjinativ sa origjinali. Seksionet që vepruan si elementë të shquar në vitin 2005 – për shembull, nga një robot gjigant guri – mungojnë siç është pjesa më e madhe e dialogut. Por Leon, Ashley, Ada dhe me sa duket të gjithë të tjerët janë rishkruar për të qenë më të vjetër dhe më dramatikë, dhe në proces kanë humbur shumë nga ajo që i bëri ata kaq të paharrueshëm në radhë të parë.

Resident Evil 4 Remake

Në vend që ta detyroni lojtarin të zgjedhë midis mbajtjes gjallë të vetes së tij ose Ashley, remake i RE4 heq heq health bar të Ashley plotësisht. Shumë ndryshime të tjera janë bërë gjithashtu ku ndër to mund të përmendim thikën e Leon e cila tashmë ka durability dhe e keni të kufizuar sa herë mund ta përdorni. Por a është vërtet më mirë kjo?

Menaxhimi i invetory ishte një nga veçoritë më të mira të Resident Evil 4. Është ende i këndshëm në remake, veçanërisht për njerëzit që duan t’i mbajnë gjërat të rregullta por në RE4 Remake e gjejmë atë më të rrëmujshëm dhe të rëndë sesa duhet.

Thikat e thyeshme e bëjnë këtë edhe më keq. Thika e Leonit mund të thyhet nëse përdoret shumë dhe duhet të riparohet nga tregtari, por ndërkohë ai mund të përdorë thika të ndryshme që gjen teksa eksploron por që mund të thyhen shumë shpejt dhe mund t’i ruani në invetorin tuaj. Këto thyhen shumë më shpejt se thika e preferuar zyrtare e Leon, por derisa të përdoren, ato duhet të ruhen në çantën e lojtarit së bashku me gjithçka tjetër.

Dhe çfarë është më pas? Përveç që çdo gjë të duket, të luajë dhe të ndihet funksionalisht e ngjashme, cila është qëllimi aktual i remake së çdo loje të Resident Evil, veçanërisht çdo gjëje pas RE3? Në rastin më të mirë duket e panevojshme dhe, në rastin më të keq, tepër pa imagjinatë dhe më shumë se pak e pangopur, veçanërisht kur “remake” përmban më pak se origjinali. Capcom dha një kryevepër me Resident Evil 4 origjinal, por kaq shumë nga momentet unike të asaj loje janë hequr. Nëse nuk do t’i përfshijmë ato, çfarë kuptimi ka?

Resident Evil 4 Remake

Çdo lojë që arrin në vijën e finishit është një mrekulli. Krijimi i lojës është i vështirë dhe forcat e jashtme si buxhetet, afatet dhe dëshirat e botuesve do të ndikojnë gjithmonë në atë që përfshihet dhe nuk përfshihet në një produkt përfundimtar. Resident Evil 4, si remake ashtu edhe origjinali, nuk janë të ndryshëm, dhe ribërja e RE4 nuk është në asnjë mënyrë një lojë e keqe. Disa nga ndryshimet janë mjaft të mira, dhe disa momente veprojnë si gënjeshtra perfekte për fansat e rikthyer dhe tronditje befasuese për lojtarët e rinj.

Capcom ka krijuar me mjeshtëri një version të ri të një loje të dashur dhe vazhdon të hapë një gjurmë me ribërjet e saj Resident Evil. Ashtu si remake i Resident Evil 2 para tij, studioja ka përdorur përparimet në teknologji dhe dizajn për të modernizuar një lojë ikonike mbijetese-horror dhe aksion duke vënë theksin në rikthimin e origjinalit dhe duke evokuar me respekt të njëjtën ndjenjë atmosfere dhe ton që zhvilluesit origjinal aspironin. Në të njëjtën kohë, ai fuqizon lojtarin me mekanikë të rinj emocionues dhe vendos sfida në rrugën e tij për të provuar zotërimin e tyre. Në këtë aspekt, remake qëndron si një ripërjetim i së kaluarës së tij dhe jo si një përsëritje e saj. Duke bërë këtë, ai ngre shiritin për atë që është një ribërje e mirë dhe në të njëjtën kohë, ruan trashëgiminë e Resident Evil 4 si një përvojë që përcakton zhanrin dhe një nga lojërat më të mëdha të të gjitha kohërave edhe pse këtë gjë e bën duke larguar disa elementë ikonikë të lojës.