fbpx
PC Reviews Xbox Series X|S

The Medium Review

Mbështesni GameON Albania duke përdorur kodin support-a-creator: GAMEONALBANIA
Po kerkoni për diamante në Free Fire Falas?! Klikoni këtu për të marrë pjesë në Giveaway për Free Fire Diamonds

The Medium është një lojë për një person i cili është në gjendje të jetojë në dy botë, duke përjetuar mbretëritë e të gjallëve dhe të vdekurve në të njëjtën kohë. Krijuar nga i njëjti ekip prapa adaptimit të vitit 2019 të Blair Witch, nuk është një koncept veçanërisht origjinal, pasi lojërat kanë formuar të tilla me botë paralele që nga fillimi i lojërave të Zelda. Por paraqitet në një mënyrë që është gati e përsosur për një lojë: ju mund të endeni nëpër të dy sferat njëkohësisht, duke kontrolluar dy versione të karakterit sikur të ishit në multiplayer me ekran të ndarë. Është një mënyrë e zgjuar dhe magjepsëse për të përjetuar historinë dhe së bashku me një atmosferë vërtet të përhumbur, përmirëson atë që përndryshe do të ishte një përvojë e tmerrshme psikologjike relativisht e zakonshme dhe monotone deri diku.

Në fillim, Marianne po vajton për humbjen e babait të saj birësues në një mënyrë specifike për aftësinë e saj të veçantë si medium: ajo jo vetëm që ndihmon në rregullimet e varrimit, por gjithashtu udhëzon shpirtin e tij në mënyrë që ai të jetë në gjendje të kalojë në anën tjetër. Është një konfigurim i shkëlqyeshëm që tregon menjëherë se si ajo është në gjendje disi të jetë në dy vende në të njëjtën kohë. Pothuajse menjëherë pas kësaj, ajo merr një telefonatë nga një burrë i çuditshëm që e nxit atë të vizitojë një hotel të braktisur, ku thuhet se ka ndodhur një masakër e tmerrshme. Kërkesë krejtësisht normale. Duke i besuar instiktit të saj, Marianne vendos të kontrollojë gjërat.

Në mënyrën më themelore, The Medium performon si një lojë aventurë third-person. Ju eksploroni hapësira të vogla, tepër të hollësishme, duke mbledhur sende dhe duke zgjidhur puzzles. Është lloji i lojës ku shumica e dyerve janë të kyçura ose nuk kanë doreza, kështu që nuk mund të kaloni derisa të gjeni artikullin e duhur. Shumë prej puzzles janë mjaft të thjeshta dhe lëvizja mund të jetë e dobët dhe e ngadaltë, duke ju kujtuar lojërat origjinale të Resident Evil. Është gjithashtu ndër lojërat e rralla me buxhet të madh që nuk është fokusuar shumë në aksion: edhe pse jeni hedhur në shumë situata të rrezikshme, nuk do të keni një armë ose diçka tjetër për mbrojtje.

Mund të tingëllojë pak e cekët, por ka disa gjëra që e bëjnë The Medium një lojë vërtet gjithëpërfshirëse. E para është koncepti i botës së dyfishtë. Herë, ju jeni në botën normale dhe herë të tjera, ju jeni në atë shpirtërore, por kur loja performon më mirë ju jeni në të dyja. Të dyja botët janë pasqyra të njëra-tjetrës: paraqitja themelore është e njëjtë, por vibe-i që merrni është shumë i ndryshëm. Një holl i rregullt hoteli mund të jetë i mbushur me tentakula pulsuese në botën shpirtërore ose ndoshta ka një derë të bërë nga lëkura e njeriut.

Por ndërsa të dyja hapësirat janë kryesisht të njëjta, ka disa ndryshime të vogla. Këtu hyjnë shumica e puzzles, pasi duhet të kuptoni se si të anashkaloni një pengesë në një botë në mënyrë që të përparoni në të dyja. Për shembull, një nga më të hershmet ju detyron të shkoni në katin e dytë të një hoteli edhe pse, në botën njerëzore, shkallët janë shkatërruar dhe ashensori është jashtë. Për ta bërë këtë, Marianne duhet të mbledhë pak energji nga sfera shpirtërore, ajo ka disa aftësi shumë të përshtatshme, dhe ta përdorë atë për t’i dhënë energji ashensorit.

Gjërat fillojnë thjeshtë, por ato bëhen më komplekse ndërsa loja ecën përpara. Më vonë, do të shkëmbeheni midis botëve, duke përdorur pasqyra magjike dhe objekte të tjera mistike për të manipuluar hapësirën përreth jush. Puzzle i im i preferuar ju ka detyron të lëvizni objekte rreth një shtëpie kukullash për të lundruar në eshtrat e një shtëpie të shkatërruar në botën reale. The Medium gjithashtu përdor ekranet e ndara për një efekt të shkëlqyeshëm në skenat, siç mund ta shihni historinë që luhet në të dy botët; ndonjëherë kur Marianne përballet me një shpirt apo përbindësh, avatar i saj në botën reale bën të njëjtat veprime pa askënd tjetër të pranishëm.

Në të vërtetë, tërësia e The Medium ka këtë “djegie të ngadaltë”. Gjatë orëve të para, ajo të duket shumë bazike si lojë, me një histori konfuze dhe puzzle të thjeshta. Por ndërsa rrëfimi fillon të rritet, loja bëhet shumë më interesante. Marianne mëson më shumë për të kaluarën e saj dhe origjinën e fuqive të saj shpirtërore dhe ka shumë momente “aha!” kur gjërat fillojnë të bëjnë sens. Po kështu, puzzles bëhen më komplekse kur përshtateni me realitetin e botëve paralele.

Por ndërsa historia dhe puzzles marrin pak kohë për të vazhduar, ajo që del në pah në The Medium është atmosfera e saj tronditëse. Kjo nuk është një lojë aksion ku monstra vazhdimisht vijnë pas jush. Në vend të kësaj, është më shumë një frikë zvarritëse. Pothuajse të gjitha zonat që do të eksploroni janë të vogla dhe shtypëse, madje edhe versionet në botën reale. Këto mund të jenë mbetjet e djegura të skeletit të një shtëpie, me vetëm disa objekte të mbijetuara, (natyrisht, ka shumë kukulla rrënqethëse) ose një botë e nëndheshme me trupa të përdredhur të shkrirë në mur.

Mund të jetë magjepsëse të lëvizësh përreth dhe të shohësh se si ndryshojnë të dy botët. Herë të tjera, është thjesht e tmerrshme. Dhe çka i shtohet ndjenjës së tmerrit është i vetmi armik i vërtetë, një përbindësh gjigand që ju ndjek gjatë gjithë lojës, duke ju çuar në një numër të sekuencave të tensionuara.

The Medium zgjat rreth 10 orë, e cila është gjatësia e duhur që historia të mbyllet bukur. Përsa i përket ideve të lojës, ajo përfundon shumë papritu; në momentin që loja fillon të gjejë mënyra vërtet interesante për të luajtur me strukturën e botës së dyfishtë, ajo ka mbaruar. Orët e fundit janë larg të qenit interesante, dhe uroj që pjesa tjetër e lojës të ishte më krijuese. Premisa shumë-botërore nuk është diçka revolucionare, por shton mjaftueshëm sa për ta bërë këtë thriller psikologjik të luajtshëm dhe të shijueshëm për fansat e zhanrit.