Lajm i Fundit

Loja me dinosaur e Google paska një ‘Easter Egg’?!

Një numër i përdoruesve të Google Chrome ndoshta janë disi të njohur me një lojë dinosaurësh të browser-it. Ekrani, i cili shfaqet kur lidhja e internetit e përdoruesit humbet, lejon përdoruesit të luajnë një lojë të me  kërcim duke shfaqur një T-Rex thjesht duke shtypur spacebar. Pas katër vitesh të ndeshjes, krijuesit e saj më në fund kanë vendosur të zbulojnë arsyetimet pas qenies së saj.

Në përvjetorin e 10 të Google Chrome, Google intervistoi dizajnerët e lojës. Në këtë intervistë, Sebastian Gabriel nga tema e dizajnit të Google Chrome deklaroi se dinosauri erdhi nga fakti se humbja e lidhjes së internetit nënkuptonte kthimin në “moshat parahistorike“, koha para se Wi-Fi të ishte kaq e lehtë në dispozicion, ndërsa kaktusët dhe shkretëtirat ishin tashmë pjesë e përsëritjes së mëparshme të faqes.

Tema e dinosaurëve nuk ndalet këtu. Kur loja ishte në zhvillim, iu dha emri i koduar “Projekti Bolan“. Emri Bolan është një referencë ndaj Marc Bolan, i cili rastësisht është këngëtari kryesor i grupit klasik T-Rex. Është gjithashtu interesante të theksohet se dinosauri është programuar për të vrapuar për afro 17 milionë vjet, e njëjta periudhë kohe që shkencëtarët kanë deklaruar se T-Rex jetoi në tokë.

Google gjithashtu zbuloi se gjithsej 270 milionë lojëra “dinosauri” luhen çdo muaj nëpër pajisje të shumta, me shumicën e përdoruesve që vijnë nga vende të tilla si Meksika, Brazili dhe India, ku çështjet e internetit të celularit janë një problem real.

Askujt nuk i pëlqen kurrë të shkëputet nga interneti, por është interesante të dihet se shumë pak mendime kanë shkuar në atë që teknikisht mund të konsiderohet si loja më popullore në botë. Nëse duhet të gjesh veten (për fat të keq) duke luajtur kontrabandistin e dinosaurëve të Chrome në çdo kohë, sigurohu që të jesh në vëzhgim për tortën e ditëlindjes dhe kapelen e festës, dy shtesat e reja të bëra për të festuar përvjetorin e browser-it.